Hangár č. 5

„Pst, Hansi!“ Sykne na mě Konrád a neznatelně kývne hlavou k vratům hangáru. Koutkem oka sleduji, jak si starý Hromada v té své prosklené kukani balí věci. Odřenou termosku na kávu strká do stejně odřené aktovky, přidá noviny a červené jablko které nesnědl.
„Hoši, končíme!“ zahuláká od vrat. „Pro dnešek máte padla!“ Pomalu zamíří k vratům, ale pak se ještě jednou otočí. Jeho pomněnkově modré oči přelétnou posledním pohledem celý hangár až se zastaví u mě. Hromada zvedne varovně ukazováček pravé ruky: „A Hansi, už žádné mrkání!“ Jeho hlas je přísný, ale v očích mu poskakují veselé plamínky. „No nic, hoši. Dobrou noc, uvidíme se zase zítra.“ Konečně zavřel vrata z venku!

Hangár oživne. Všichni chlapci radostně vydechnou. Konečně padla! Mechanici pouští z rukou nářadí které právě drží, piloti vylézají z kokpitů a skáčou na zem. Dokonce i naše „kancelářská myš“, desátník Gretzky, vstává od stolu v rohu. Proseděl u něj celý den a cosi tam datloval na psacím stroji, který pamatuje Metuzaléma. Konrád narovná bolavá záda, políbí trub letadla a prohlásí láskyplně:
„Do zítra tě, ty stará kraksno, nechci vidět!“

Jako každý večer, když máme padla, sesedneme se pod T dvojkou, že jako trochu poklábosíme.
Ralf a Uve vlastní malý gramofon a dvě plážová lehátka, ve kterých se celý den poflakují. No jo, mechanici od Forda! Už nás ani nevzrušuje jak je to možné. Holt elita! Nám ostatním celý den dřevění záda a nohy a jim jenom ty jejich prdele. Alespoň tak to jednou lakonicky zhodnotil Konrád. Ralf a Uve mají sice jenom jednu desku, ale její poslech už tak nějak patří k těm našim večerním rozpravám.

Teda, taky už by nám mohli obstarat nový hadry,“ vzteká se Holger a utírá špinavé ruce do zelených vojenských kalhot. „Letectvo má peněz dost!“ pokračuje. Holger je v hangáru číslo pět nováček. Ještě netuší jak to tady chodí, ale už si stačil všimnout, že naproti je fungl nový hangár.
Což o to, ten těm parchantům na druhé straně závidíme všichni. Hangár ještě svítí novotou a na protilehlých stranách opláštění má dlouhé řady oken, která osvětlují pracovní plochu uvnitř.

To ten náš hangár je tmavá díra, ve které se musí celý den svítit! „Jo,“ nedá se zastavit Holger, „a to víte, že místo Gretzkeho tam mají sexy radistku? Prý má hezčí zadek než tadyhle Gretzky!“ Ten začne prskat zatím co se ostatní škodolibě smějí. „Jenom se nevztekej!“ zpražím ho. „Ty si myslíš, že když máš fešácký hadry a dvě frčky, že jsi něco lepšího než my?!“ Gretzky ještě něco zamumlá, ale pak si sedá k nám a po chvíli už se řehtá s námi.

Hangár mají lepší,“ ozvu se po chvíli. „I pracovní podmínky, ale my zase máme Hromadu! S tím je alespoň sranda.“ „To Ševčík prý s nimi nepromluví jak je den dlouhý. Ten jenom čte noviny a kontroluje je,“ přidá se Uve.

Starý Hromada se na odchodu, zastaví ve vrátnici. Nakonec, nikam nespěchá, bydlí sám a společnost mu dělá jenom starý radiopřijímač. Noční vrátný ho radostně vítá: „Tak Pepíčku, jak se máš? Co je nového v hangáru číslo pět?“ ptá se, zatím co staví vodu na kafe. „Ale, ani se neptej!“ mávne rukou Hromada. „Víš co dnes provedl ten syčák Hans? Už zase mrkal na návštěvníky,“ zafuní. „Mrknul ti na takovýho malýho kluka, co byl na prohlídce s maminkou!“ pokračuje. “Ten malý vyletěl z hangáru jako raketa a celou cestu hulákal, že na něho ten jeden "exponát" mrknul! Já z toho Hanse jednou dostanu infarkt, vždyť takhle k nám do muzea nebude chodit nikdo!“ řekne s povzdechem a jeho pohled mimoděk zaletí ke vstupní bráně do areálu, na které se i v nastávajícím šeru leskne velká plechová cedule „Letecké muzeum Praha - Kbely“.

--------------------------------------------
K napsání této mini povídky mě inspirovala březnová návštěva Vojenského leteckého muzea – jeho instalace v Praze Kbelích. Tedy, původně jsme jeli do Prahy na výstavu Titanic, ale o tom možná někdy jindy.
V hangárech muzea je kromě letadel a různých strojů a nářadí instalováno také množství figurín vojáků, techniků a důstojníků (také jedna žena – radistka) ve vojenském, či pracovním oblečení. Umístěny jsou u strojů, jeden se opírá o jízdní kolo, dva vojáci sedí pod křídlem letadla v křesílkách a mají před sebou starý gramofon. Tak nějak mi jich všech bylo líto a proto je moje fantazie nechala ožít. Pracovníku muzea, který hlídá hangár č. 5 se omlouvám. Hromada se určitě nejmenuje a starý také není. Dokonce je velmi ochotný odpovídat na všetečné otázky návštěvníků. Pokud některý šťoural pozná, že v hangáru číslo pět nejsou všichni mnou zmiňovaní hoši, bude mít pravdu:). Jo, a letadlo s označením T2 asi také neexistuje:).







Komentáře