Dvacet jedna dnů...

Příspěvek do Newsletteru Společnosti "E" 


    Jedním z režimových opatření při léčbě epilepsie je vyvarování se stresu. Což je, v dnešní hektické době, dost obtížné i pro člověka zdravého. Pro nemocného člověka je to úkol takřka nadlidský, protože už jenom jeho vlastní diagnóza je sama o sobě na po...stresující.
   Jakýkoliv způsob, jak si zlepšit náladu a den, považuji za dobrý. Než mi byla před dvěma lety diagnostikována epilepsie, přiváděla jsem svými „protistresujícími opatřeními“ kolegy v kanceláři
k šílenství. Velmi účinná, v tomto směru, byla například otázka položená při jakémkoliv požadavku na provedení práce: „Přejete si to s tatarkou nebo kečupem?“ Dále mi u pracovního stolu přibyl odpadkový koš s nálepkou „Vyřízené zakázky“ a jako velmi efektní se, mezi zvyšujícími se hromadami papírů na pracovním stole, ukázalo i zvolání: „To je nuda! Co jenom budu, pro Boha, dnes dělat?!“ Ovšem úplně nejlepší je, v okamžiku kdy pracovní zoufalství dostupuje vrcholu, začít si zpívat.
    No a teď už úplně vážně. Musím přiznat, že pro mě - a troufám si říct, že i pro mé kolegy, byl v té době nejlepší odbourávač stresu můj pes – maltézský psík jménem Leo, který se mnou jezdil do kanceláře. Neumíte si představit, co dokázala taková malá chlupatá koule na pracovišti! Záměrně používám minulý čas, protože nyní jsem bez řidičského oprávnění a protože Leo neumí jezdit městskou hromadnou dopravou, hlídá doma. Proto bylo nutné, najít si nový způsob jak vytáčet kolegy v kanceláři. Stalo se jím odpočítávání. Princip spočívá v tom, že při příchodu na pracoviště zřetelně a nahlas oznámíte kolegům: „Tak přátelé – třicet pět dnů do Vánoc!“ Důležité přitom je, začít s odpočítáváním co nejdříve, ideálně hned po letní dovolené. Úspěch zaručen!
    Dnes, kdy píši tento příspěvek je to do Vánoc přesně dvacet jedna dnů. Zítra je první adventní neděle a začíná období klidu a rozjímání. Zapálíme první adventní svíčku....
Přátelé, užijme si ten adventní a vánoční čas pokud možno v klidu a pokud možno bez stresu.

Přeji nám všem krásné svátky,
zdraví na těle a pokoj na duši!


Komentáře