Dobrá zpráva

Období vánočních svátků se, krom jiného, nese také v duchu návštěv. Je normální, že se vás příbuzní, známí či kamarádi ptají jak se máte, jak se vám daří. A tady začaly ty otázky typu: „...a proč ti pořád zvyšují dávky když nemáš záchvaty?“ No jo, správná otázka, proč vlastně? Moje lékařka na tuto otázku odpověděla: „...abych vás vyléčila.“ Ten, kdo trpí epilepsií se už nejspíš setkal s informací, že epilepsie se vyléčit nedá (kromě některých jejích forem u dětí) a že antiepileptika pouze pomáhají zmírňovat či odstraňovat záchvaty.

Na začátku letošního roku jsem byla na „garanční prohlídce“ na kardiologii v Brně, (kde mi před pěti lety vyměnili srdeční chlopeň) a při řeči došlo taky na mé soužití s Emmou. Na popud paní doktorky jsem rovnou z kardiologie zamířila na 1. Neurologickou kliniku, která se nachází ve stejném areálu a objednala se na vyšetření přímo neurologem epileptologem. Musím přiznat, že jsem o tomto kroku uvažovala už delší dobu, ale jsem ten typ člověka, pro kterého je jeho lékař autoritou takřka nejvyšší a věří mu, nicméně jsem už nějakou dobu pociťovala částečné narušení důvěry k mojí lékařce. A asi jsem také prostě potřebovala trochu popostrčit. Paní doktorka si vyžádala všechny dosavadní lékařské záznamy, výsledky vyšetření apod. a po neurologickém vyšetření při našem následujícím pohovoru konstatovala, že je přesvědčená, že můj první a zatím (ťuk, ťuk) poslední kolaps nebyl epileptický záchvat a že si dokonce myslí, že epilepsii vůbec nemám. Napsala mi dobrozdání pro vrácení ŘP a postupně začneme, samozřejmě za pečlivého monitorování, pomalinku snižovat léky které beru.

A teď – je to bez diskuze DOBRÁ ZPRÁVA!!! Jenom – co se vlastně stalo? Byla jsem téměř tři roky léčena s něčím, co možná ani nemám? Paní doktorka v Brně mi sdělila, že bylo v pořádku, že mi byla nasazena léčba, ale dle jejího názoru se to vzhledem k neprůkaznosti mělo „dovyšetřit“, že diagnóza epilepsie byla stanovena překotně. Nechci se pouštět do teorií „co by, kdy by“ a jsem neskutečně vděčná už jenom za tu naději! Za naději, že jsem možná zdravá a že možná budu i úplně bez léků.
Jenom – co teď s Emmou? Téměř tři roky se s ní vyrovnávám, bojuju s ní, píšu o ní a teď..... co teď s tímto blogem? No, momentálně vím jistě alespoň něco.
1) Určitě budu pokračovat ve psaní po celou dobu, co se mi budou snižovat léky. Dokud nebude úplně jasné, jestli budu moci být bez nich.

2) Ta doba s Emmou byla (a je) pro mě velmi těžká, ale naučila mě pokoře a přivedla mě 
k hlubokému poznání sebe sama. Změnil se mi pohled na svět a na to, co je v životě opravdu důležité a na čem nezáleží. Naučila jsem se znovu radovat z maličkostí, jak zvládat emoce, jak relaxovat, jak si „vyčistit“ hlavu a duši. Doufám, že jsem na dobré cestě....a cesta je cíl.

Rada na závěr: pokud se dozvíte jakoukoliv vážnou diagnózu, nebuďte pitomí jako já a nechte si říct názor NĚKOLIKA jiných lékařů, pokud možno specialistů na danou chorobu!
A ještě něco!


Komentáře