Mám ráda babí léto. Je ještě teplo, ale ne horko a sluníčko svítí, ale nespaluje. Na zahradě už jsou jen rajčata a papriky a na stromech jen jablíčka k očesání. A jako každý rok řeším co se zelenými rajčaty které nestihnou dozrát. Ano, dají se otrhat a nechat dozrát na tácku s banánem nebo jablíčkem, nebo bez, nebo jiným způsobem, ale mně se to nikdy nepodařilo. Nikdy nezčervenaly, většinou se začaly kazit. Prostě to s nimi neumím. Takže u nás se ze zelených rajčat vyrábí Chutney - čti čatní. Je to něco jako zeleninová hořčice - ovšem výborná! Dávám sem osvědčený recept kdyby někdo z vás řešil podobný problém:).
Chutney (čatní) ze zelených rajčat
vhodné ke všem druhům mas a k rybám
2 kg oloupaných a nakrájených zelených rajčat
1 kg nakrájených jablek (vypeckovaných:))
0,5 kg nakrájené cibule
2 lžíce sekaného zázvoru
5 str. nasekaný česnek
6 ks nakrájených chilli papriček
0.5 kg hrozinky
1 kg cukru
4 hrnky bílého vinného octu
1 lžíce soli
3 lžíce černých hořčičných semínek – do pytlíčku
1 ks skořice – do pytlíčku
4 ks hřebíček – do pytlíčku
**********************
Vše smíchat a vařit až do zhoustnutí (= hmota připomíná rosol).
Bacha, PRSKÁ – POKLIČKU!
Plníme do teplých sterilizovaných skleniček.
Sklenice – dobře umýt, sterilizovat při 100o C – 20 min. v troubě.
Horkou hmotu naléváme do teplých skleniček, dobře utlačíme, překryjeme čistou utěrkou a necháme vychladnout. Následně uzavřeme. Nepoužíváme min. 2 měsíce po výrobě. Ve spíži vydrží několik let a časem se chuť lepší a zvýrazňuje.
-----------------------------------------------------------------------
Možná máte obavu z toxicity zelených rajčat. Nemusíte mít. Chutney děláme už léta a nikdy nám z něj nic nebylo. Je pravda, že nezralá rajčata obsahují jedovatý solanin, ale aby došlo k otravě museli byste sníst zhruba 400 mg solaninu a to je poměrně velké množství - 1 nezralé rajče obsahuje asi 25 mg solaninu. Vařením se toto množství ještě snižuje.
Zdroj: https://www.dumazahrada.cz
Komentáře
Okomentovat