Chutney ze zelených rajčat

 Mám ráda babí léto. Je ještě teplo, ale ne horko a sluníčko svítí, ale nespaluje. Na zahradě už jsou jen rajčata a papriky a na stromech jen jablíčka k očesání. A jako každý rok řeším co se zelenými rajčaty které nestihnou dozrát. Ano, dají se otrhat a nechat dozrát na tácku s banánem nebo jablíčkem, nebo bez, nebo jiným způsobem, ale mně se to nikdy nepodařilo. Nikdy nezčervenaly, většinou se začaly kazit. Prostě to s nimi neumím. Takže u nás se ze zelených rajčat vyrábí Chutney - čti čatní. Je to něco jako zeleninová hořčice - ovšem výborná! Dávám sem osvědčený recept kdyby někdo z vás řešil podobný problém:).


Chutney (čatní) ze zelených rajčat

vhodné ke všem druhům mas a k rybám

2 kg oloupaných a nakrájených zelených rajčat

1 kg nakrájených jablek (vypeckovaných:))

0,5 kg nakrájené cibule

2 lžíce sekaného zázvoru

5 str. nasekaný česnek

6 ks nakrájených chilli papriček

0.5 kg hrozinky

1 kg cukru

4 hrnky bílého vinného octu

1 lžíce soli

3 lžíce černých hořčičných semínek – do pytlíčku

1 ks skořice – do pytlíčku

4 ks hřebíček – do pytlíčku

**********************

Vše smíchat a vařit až do zhoustnutí (= hmota připomíná rosol).

Bacha, PRSKÁ – POKLIČKU!

Plníme do teplých sterilizovaných skleniček. 

Sklenice – dobře umýt, sterilizovat při 100o C – 20 min. v troubě.

Horkou hmotu naléváme do teplých skleniček, dobře utlačíme, překryjeme čistou utěrkou a necháme vychladnout. Následně uzavřeme. Nepoužíváme min. 2 měsíce po výrobě. Ve spíži vydrží několik let a časem se chuť lepší a zvýrazňuje.

-----------------------------------------------------------------------

Možná máte obavu z toxicity zelených rajčat. Nemusíte mít. Chutney děláme už léta a nikdy nám z něj nic nebylo. Je pravda, že nezralá rajčata obsahují jedovatý solanin, ale aby došlo k otravě museli byste sníst zhruba 400 mg solaninu a to je poměrně velké množství - 1 nezralé rajče obsahuje asi 25 mg solaninu. Vařením se toto množství ještě snižuje. 

Zdroj: https://www.dumazahrada.cz



















Komentáře