Vánoce a epilepsie

 aneb Jak slavit svátky bezpečně a radostně

Tak je to konečně tady – Vánoce! Dnes je Štědrý den. Vánoce jsou obdobím radosti, lásky a společného času stráveného s rodinou nebo přáteli. Po době stresu z příprav a nákupu dárků by mělo nastat období klidu, ale mnohdy to tak není. Jak prožít tyto svátky bezpečně a přesto naplno pokud jste člověk s epilepsií?

Klíčové je přijmout několik jednoduchých a důležitých opatření.

1. Pravidelný spánek

Vánoce jsou období hektické – návštěvy, televizní program, kulturní a sociální potkávání, věci a činnosti na které celý rok nemáme čas. I o Vánocích je důležité dodržovat pravidelný spánek, normální denní režim a celkově dbát o odpočinek. Nedostatek spánku může vyvolat epileptický záchvat.

2. Stravovací režim

Během Vánoc, kdy se stoly prohýbají pod množstvím dobrot a pokrmů, může být snadné ztratit přehled o jídle a pití. Myslete na to co jíte a vyhýbejte se potravinám a pochutinám, které mohou vyvolat záchvat.

3. Omezení stimulů

Světelné a zvukové podněty mohou mít vliv na lidi s epilepsií. Proto omezte pobyt v intenzivním světle a hluku, obzvlášť pokud víte, že to u vás může ovlivnit epileptické záchvaty.

4. Podpora rodiny a přátel

O Vánocích je možná vhodná doba na otevřenou komunikaci s rodinou a přáteli. Pokuste se jim vysvětlit své problémy s epilepsií, své potřeby a možné spouštěče záchvatů. A hlavně se s nimi nehádejte! I rozčilení může záchvat vyvolat.

5. Plánování aktivit a odpočinku

Souvisí s bodem 1. Vytvořte si v předstihu plán akcí během Vánoc s dostatkem času na odpočinek. Přílišný stres a hektická aktivita může zvyšovat riziko záchvatů. A nemusíte stihnout všechno:).

6. Vždy mít po ruce své léky

Ujistěte se, že máte své léky vždy k dispozici, ať už jste doma nebo na návštěvě.

7. Vytvořte bezpečné prostředí

Pokud máte děti s epilepsií, vytvořte pro ně bezpečné prostředí a informujte blízké a případné návštěvy o tom, co mají vědět a čekat v případě záchvatu.

***

Vánoce jsou o sdílení lásky a radosti. S plánováním a přijetím těchto pár jednoduchých opatření může být toto období pro lidi s epilepsií stejně krásné a nezapomenutelné jako pro ostatní.

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2024!




Komentáře